Kör Kontur Çizimi
Kalem ve kağıdınızı hazırlayın çünkü içimizdeki modern sanatçıyı ortaya çıkarmak üzereyiz.
Zaman zaman bazı Instagram takipçilerimden resim yapmaya istekli olduklarını fakat yeteneksiz olduklarını düşündükleri için uzak durduklarını, bazılarındansa resme başlamak için bir kıvılcım beklediklerini belirten mesajlar alıyorum. Toplaşın canım insanlar çünkü bu yazıyı sizin için hazırladım. Yazıda güzel çizme kaygısı gütmeden çizebileceğimiz, yetenek ön koşulu gerektirmeyen ve benim uygularken çok eğlendiğim bir teknik olan kör kontur çiziminden bahsedeceğim.
Kör kontur çizimi kağıda bakılmaksızın sadece objeye bakılarak yapılan, objenin dış hatlarını çizme egzersizidir. Kör kontur ismi buradan gelir. Gözler objenin üzerinde gezerken aynı anda çizim yapılır. Eller gözlerle birlikte hareket eder. Kağıt göz hizasının dışındadır. "Şöyle bir ucundan bakayım kağıda, ne olacak" tarzı düşünceler savuşturulur ve kişi tam bir odaklanma halindedir. El-göz koordinasyonunu geliştiren bu egzersiz objedeki detayları fark etmemizi sağlar.
Aşağıdaki kompozisyonu tamamen şans eseri oluşturdum. Tam karşımda masada duran şişeyi dizlerimin üzerine koyduğum suluboya kağıdına çizdim. Bir numaralı şişe ilk çizdiğim olur. Sonuçtan memnun kalmayınca sağına tekrar çizdim. Sonra tekrar ve tekrar. Kağıdın boş alanlarını değerlendireyim derken böyle hoş bir görüntü çıktı ortaya. Sonrasında bunları kesişim yerlerini baz alarak suluboya ile boyadım. Renklendirirken tabi ki renk çemberini aklımın bir köşesinde bulundurdum ki hoş bir görüntü ortaya çıkarabileyim. (Renk uyumu ile ilgili yazıyı okumadıysanız tıklayın) Ben sonuçtan memnun kaldım. Resmi de poster olarak değerlendirmeyi ve aynı deseni farklı yüzeylere uygulamayı düşünüyorum.
Not: Kontur çizimi dış hatları çizmektir dedik fakat istediğiniz kadar detaya inebilirsiniz.
Normalde çizim yaparken zihnimizdeki görüntülerden faydalanırız. Gördüğümüzü değil gördüğümüzü düşündüğümüz şeyi çizeriz. Örneğin modelden kaş çizerken zihnimizdeki görüntünün ışığında çizim yaparız ki bu da bazen modele ait olan kaştan farklı olur. Bu teknikle objeyi inceleme becerimizi geliştirip asıl çizimlerden önce de kendimize rahatlama fırsatı sunmuş oluruz.
Küçük yaştaki çocuklar için de oldukça faydalı bir teknik. Odaklanma ve el-göz koordinasyon becerileri geliştirmek için birebir.
Bir de bunun tek çizgide yapılan versiyonu var. (Bkz.: continious line blind contour.) Kendisi benim favorimdir. Çizim esnasında kalem kağıttan asla kaldırılmaz. Tek bir çizgi ile çizim tamamlanmış olur.
Aşağıdaki eli internetten bulduğum el görseline bakarak çizdim. Kendi elimi kullanmadım çünkü elimi düzgün konumlandıramadığımdan kağıt göz hizamda kaldı.
Çizime sağ üst taraftan başladım. Yavaş yavaş, kalemi dik tutarak çizdim. Unutmayın: buradaki önemli nokta yavaş gitmek. Acele ederek objeyi yeterince incelememiş oluruz. Bunun sonucunda da iyi bir resim çıkartamayız.
Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Ben çok ucuz bir suluboya kağıdı kullandım. Kırtasiyeden 2-3 liraya rahatlıkla büyük boy bir suluboya kağıdı bulabilirsiniz. Tabi ki suluboya benim tercihimdi. İsterseniz bir fotokopi kağıdına çizim yapıp kuru, pastel ya da keçeli kalemlerle de boyayabilirsiniz. Eğer suluboya kullanacaksanız kaleminizin "waterproof" özelliğinde olması gerekiyor ki mürekkebe su değince dağılma olmasın. Üzerinde "waterproof" yazan herhangi bir kalemi kullanabilirsiniz. Micron, copic, artline, snowman ve daha birçok markanın bu tür kalemleri mevcut. Fiyatlarsa 5 lira civarı.
Çizime tamamen yeniyseniz önce gereksiz kağıtlara çizerek ısınabilirsiniz. Ve lütfen tek seferde pes etmeyin. Kimse bir gecede ressam olmadı.
Resimlerinizi benimle paylaşmak, öneride bulunmak veya soru sormak isterseniz her zamanki gibi mailden, Instagram DM'den yahut yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.
Bol çizimli günler!
Ellerine sağlık çok güzel bir yazı olmuş çizme isteği uyandırdı içimde ❤️❤️
YanıtlaSilNe mutlu bana:)
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
Sil