Suluboya Malzemeleri-Boyalar
Naples Yellow.
Aylar sonra söz verdiğim gibi suluboyalarla ilgili yazımla geldim. Suluboya kağıtlarıyla ilgili yazımı hala okumadıysanız şuradan okuyabilirsiniz. Tık
Suluboyaları da kağıtlar gibi kalitelerine göre üçe ayırabiliriz: üst sınıf-sanatçı kalite boyalar, orta sınıf-öğrenci kalite boyalar ve alt sınıf-başlangıç serisi boyalar.
Öncelikle suluboyanın içeriğinden bahsedelim. Suluboyanın iki ana maddesi vardır: pigment tozu ve "binder". Pigmentler doğal yahut sentetik maddeleren elde edilebilirler. Örneğin, mavi rengi Afganistan'da az bulunan lapis lazuli taşından elde edilebileceği gibi çeşitli maddelerin karışımından da elde edilebilir.
'Binder' ise suda çözünen, çoğunlukla "gum arabic" olan pigmentleri birbirine bağlayıcı sıvı bir maddedir.
"Artist Quality" Boyalar
Üst kalite boyalar "artist quality" yahut "professional quality" ismiyle bulunuyor.
Boyalar hem tüp ve tablet halinde satılıyor. Tüp olanları profesyonel sanatçılar tarafından daha çok tercih ediliyor çünkü içerdikleri pigment sayısı ve kalitesi birçok markada tablete nazaran daha fazla.
Ayrıca boyalar pigment sayısına göre seri 1, seri 2, seri 3 ve seri 4 olarak sınıflandırılıyorlar. Seri 4 en pahalı olanı. Çünkü çok pigment=kalite. Dahası içerdikleri bağlayıcı madde (binder) oranı daha az. Bu da renklerin daha canlı olmalarını sağlıyor.
Pigmentin elde edildiği maddenin nadirliğine göre de fiyatlar değişiyor. Bu yüzden aynı markanın iki farklı profesyonel rengini farklı fiyatlarda görebilirsiniz.
Bazı sanatçı kalite suluboya sunan markalar:
- Winsor and Newton Professional Water Colours
- Daniel Smith Extra Fine Watercolors
- Schmincke Horadam Aquarell Artist Watercolors (Not: Firma bu ürünün içerdiği renk pigmentinin tablet ve tüpte aynı olduğunu söylüyor)
- Royal Talens Rembrandt Watercolors
"Student Grade" Suluboyalar
Pigment sayısı sanatçı kaliteye göre az, "binder" miktarı ise fazladır. İçerdikleri pigment sanatçı kalite boyalara göre daha ucuz bir maddeden elde edilir. Bu da fiyatlarının daha az olmasını sağlar. Yine tüp ve tablet (yarım tablet/tam tablet) olarak iki ayrı şekilde satılırlar. Bir marka hem sanatçı kalite hem öğrenci kalite boya çıkarabilir. Satın alırken karıştırmamak gerek. Örneğin Winsor and Newton hem sanatçı serisi hem de öğrenci kalite olan "Cotman" serisini üretmektedir.
Bazı öğrenci kalite suluboya ürünleri olan markalar:
- Winsor and Newton Cotman Water Colours
- Royal Talens Van Gogh Watercolors
- Schmincke Akademie Watercolors
- St. Petersburg White Nights
Unutmamak gerekir ki her sanatçı kalite suluboya markası kalite bakımından birbiriyle aynı olmadığı gibi her öğrenci seviye suluboya da aynı kalitede değildir. Cotman'ı St. Petersburg'tan kaliteli bulabilirsiniz.
Başlangıç Seviyesi Boyalar
Başlangıç seviye dememdeki sebep başlangıcın bu boyalarla yapılması gerektiği değil elbette. Hepimiz ilkokuldayken suluboya ile bu meşhur yuvarlak taşlı, 6'lı, 12'li, 18'li palet halinde satılan boyalarla tanıştık. Boyalar genellikle opak olup renk karışımlarına çok fazla izin vermezler, çamurlaşırlar.
Normalde alt sınıf kategoriyi işin içine katmayı düşünmüyordum fakat öğrenci kalite boyalar ile bu boyaların karıştırılmaması gerek. Her ne kadar öğrenci seviyesi boyalar sanatçı kaliteden daha az kalitede olsalar da bu boyalardan katbekat iyiler.
Suluboya özellikleri bunlarla bitmiyor tabi. Boya alırken dikkat etmemiz gereken bazı husular var. Ben özellikle sanatçı kalite boya alırken bunlara çok dikkat ediyorum çünkü çok para verdiğim bir şeyi yanlış almak felaket bir durum oluyor.
Diyelim ki boyaların olduğu rafa geldik. Bir sürü markanın yine bir sürü renk çeşiti var, hangisini alacağız?
Boyayı elimizi alıp şu ibarelere bakacağız:
Tek tek açıklayalım:
1-"Lightfastness"Boyanın ışığa dayanıklılığını gösterir. Boya doğası gereği yıllar içinde bozulmaya uğrayacaktır. Işığa dayanılıklılık ne kadar yüksekse boyanın kağıt üzerindeki ömrü o kadar uzun olur.
Aşağıda "+++" ve "****" ile gösterilen değerlere göre Van Gogh boya'nın ömrü Horadam'ın ömründen kısa olacaktır.
Royal Talens'in kendi sitesinde yayınladığı bilgiye göre boyalarının ömrü aşağıdaki gibidir:
+ = Müze koşullarında 10 - 25 yıl
++ = Müze koşullarında 25 - 100 yıl
+++ = Müze koşullarında en az 100 yıl
2-"Transparency"
İki ya da daha fazla renk pigmenti ile değil, tek bir renk pigmenti ile üretilen boyalar genellikle transparan özellikte oluyorlar. İki transparan boyayı karıştırdığımızda ise elde ettiğimiz boya yine transparan oluyor. Bir transparan, bir yarı transparan boyayı karıştırırsanız elde edeceğiniz renk transparan özelliğini kaybedip muhtemelen çamurumsu bir özellikte olacaktır.
Peki boyaların tek mi yoksa karışım pigmentlerden mi meydana geldiğini nasıl anlayacağız?
3-"Color Index"
Birçok boya üzerinde içerdiği pigmentler ile ilgili bir ibare bulundurur:
Gördüğünüz gibi bu renk boya ayrı pigment renginin karıştırılması ile elde edilmiş. P=Pigment, Bk= Black olduğunu gösteriyor. Diğer renk göstergeleri ise şöyle:
PY = Pigment Yellow
PO = Pigment Orange
PR = Pigment Red
PV = Pigment Violet
PB = Pigment Blue
PG = Pigment Green
PBr = Pigment Brown
PBk = Pigment Black
PW = Pigment White
PM = Pigment Metal
4-"Staining"

Eğer bahsettiğim değerleri boyanızın üzerinde göremediyseniz internetteki "color chart"larından faydalanabilirsiniz. Her marka kendi sitesinde renk kataloğunu bulunduruyor. Schmincke Horadam'ınkinden bir kesit:
Not: Bazı renkler isimlerinin yanında bir "hue" ibaresi ile bulunurlar. Mesela Cadmium Red değil de Cadmium Red Hue. Bu, boyanın orjinal hammaddesinin yerine başka maddelerin karışımıyla, asıl renge yakın olacak şekilde elde edildiğini gösterir. Bazı boyalar toksik içeriğe sahip olduklarından kimi sanatçılar o rengin "hue" versiyonunu kullanmaktalar. Bazen de maliyetten düşürmek için hue renkler üretilir.
çok yararlı oldu teşekkürler
YanıtlaSilÇok teşekkürler
YanıtlaSil